Mistä kaikki alkoi

Julkaistu: 12.05.2019

Olen jo pidempään miettinyt, mikä tarkoitus tällä kaikella on? Mitä minun on pitänyt tästä oppia ja miksi tämä tuli juuri minun kohdalleni? Lyhyesti kerrottuna sanottakoon, että jouduin syksyllä 2016 törkeän petoksen kohteeksi, minkä seurauksena menetin ensimmäisen yritykseni, kaiken mitä omistin ja kaiken mitä olin siihen asti rakentanut. Menetin myös liudan ystäviä, tai ainakin ihmisiä, joita luulin ystävikseni. Ensimmäiset kuukaudet menivät shokissa, toimin automaattiohjauksella ja tein mitä käskettiin. Perustin uuden firman, jotta pystyin jatkamaan sitä, mitä tehtävissä oli.

Kun olin selvinnyt hieman jaloilleni (tosin näin jälkikäteen katsottuna ainoastaan luulin että olin selvinnyt, vaikka todellisuudessa en ollut vielä lähimaillakaan selviytymistä), alkoi kahden ammatti-kesäteatterin harjoituskaudet uuden firman alaisena. Projektit etenivät suurin piirtein aikataulun mukaisesti, ennakkolipunmyynti oli verkkaista mutta lippuja meni kohtalaisesti kuitenkin. Markkinoimme suunnitelman mukaisesti ja koska olin aiemminkin tuottanut ammatti-kesäteatteria kyseessä oleviin teattereihin, luotin, että samalla kaavalla mennään kuin ennenkin.

Tämä olisi varmasti ihan toiminut, ellei säiden haltija olisi puuttunut peliin. Jos menet katsomaan henkilökohtaista instagram-tiliäni @lotta_ansakorpi, näet siellä julkaisun kesäkuulta 2017. Videossa sataa lunta, olen toppavaatteissa ja maisema on valkoinen. Kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa.. Julkaisussa vielä naurattaa, koska emme kukaan voineet aavistaa, mitä kesästä on tulossa.

Kuten moni varmaan muistaa, kesä 2017 oli todella kylmä ja sateinen lähes koko Suomessa. Ilta toisensa jälkeen esiinnyimme huulet sinisinä “tyhjille katsomoille”. Se oli todellinen katastrofi. Heinäkuussa 2017 ahdistukseni vuoti facebookista julkisuuteen ja jouduin varsin kovan pyörityksen kohteeksi monissa eri medioissa.

Kesä eteni yhtä kylmänä, kuin alkoikin. Vasta elokuussa saimme nauttia muutamasta esityksestä kesä-keleissä, mutta se ei pelastanut enää tilannetta. Sain työntekijöiden palkat maksettua lainan avulla, mutta tappiota tuli kolmessa kuukaudessa n. 115 000€. Se oli murskaavaa. Muistan ajatelleeni, että tästä en enää selviä.

Esityskauden päätyttyä syksyllä 2017 edessä oli oikeudenkäynti ja uusi taistelu aiemman petoksen johdosta, jotta en joutuisi yksin vastuuseen konkurssiin menneen ensimmäisen firmani lainojen takauksista. Se ei mennyt aivan toivotulla tavalla.

Ohessa on ote kirjastani, joka julkaistaan 5.10.2019:

”Elin kuin painajaisessa. Tein hullunlailla töitä, että pystyin maksamaan edes pakolliset laskut ja sain pidettyä firmani jotenkuten hengissä. Kesästä jäi verovelkaa, joka siirtyi pian ulosottoon, koska en pystynyt pitämään kiinni maksusuunnitelmasta toiminnan loputtua. Jatkoin kuin sumussa eteenpäin, kunnes tuli kesä 2018 ja 6. heinäkuuta.”

Tuosta illasta tuli elämäni käännekohta. Näin taas tuttuja ihmisiä, jotka tunsivat minut jo vuosia ennen kaikkea kauheaa. He käyttäytyivät minua kohtaan, kuten ennenkin ja tunsin ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuoteen, kuinka taakka oli hetkeksi poissa ja koin puhdasta iloa ja onnea. Mielessäni heräsi aamuyön tunteina ajatus siitä, että ehkä tällä kaikella voisi olla syvempikin tarkoitus? Että ehkä minä voin tehdä tästä vielä jotain hienoa?

Olin aiemmin keväällä kertonut lyhyesti tarinani Tampereella eräässä verkostoitumis-tapahtumassa ja sain palautetta, että ”sinut pitää saada isommille foorumeille kertomaan tästä. Ei kukaan sano tuollaista ääneen, sitä hävetään liikaa. Ole sinä se esimerkki muille”. Kuulin myös monta muuta tarinaa petoksesta ja kuinka ihmiset olivat eläneet vuosia, osa jopa vuosikymmeniä, salaten mitä heille oli tapahtunut, koska he eivät kehdanneet kertoa siitä. Se oli liian kivuliasta ja tuotti häpeää.

Näitä kaikkia asioita minä sitten silloin heinäkuun yönä mietin ja päätin, että jos en edes yrittäisi kääntää tätä jotenkin positiiviseksi, se jäisi elämääni vain katastrofina, joka vei itseltäni kaiken ja pahimmillaan jopa halun elää. Ajatus Tragedian Kääntöpiiristä oli syntynyt! Tervetuloa mukaan!

Love, Lotta

Lotta Ansakorpi